Slopad subvention av ADHD-läkemedel
Söndag 27 Januari 2013, kl. 18.45

En fd arbetskamrat till mig, Pernilla, inte bara skriver bra utan tar även upp viktiga händelser i vårt samhälle. Nu har hon uppmärksammat ett stort problem när det gäller läkemedelssubventioner av ADHD mediciner till vuxna. Läs hennes blogg här.

Det pratas om att kostnaderna för dessa läkemedel är för dyra och att subventionerna för dessa borde försvinna när det gäller vuxna med funktionshindret. Och det är just det, det är ett stort och komplicerat funktionshinder och utan läkemedel fungerar de flesta mycket dåligt eller inte alls. Visst kostar medicinerna pengar, men om man nu bara ska prata i ekonomiska termer, tänker man då inte på vad följderna blir av detta? Kriminaliteten skulle antagligen öka i samhället eftersom man har påvisat att intagna som fått amfetaminpreparat begår färre eller inga brott alls. De har även kunnat börja komplettera sina betyg eftersom koncentrationen och motivationen för att läsa till stor del har kommit tillbaka.
Slopad subvention skulle även leda till att människor med låg inkomst inte skulle ha råd att bekosta sina läkemedel. Många av dem som kanske har börjat jobba eller studera igen, skulle falla tillbaka och kanske bli sjukskrivna. Vad skulle inte detta kosta samhället?

För min egen del skulle det vara svårt att rent ekonomsikt klara situationen. Jag har dock fördelen att ha en hjälpsam familj och vänner så för mig skulle det nog lösa sig i alla fall, men på bekostnad av mycket annat. OM det skulle vara så att jag inte tog mitt läkemedel, skulle jag trilla ner på ruta ett igen. Jag skulle sova mig igenom dagarna och sällan känna mig riktigt pigg och klar i huvudet. Kanske skulle depressionen komma tillbaka och ångesten öka. Våra hundar skulle bli lidande eftersom jag antagligen inte skulle orka gå så långa rundor som de behöver. Jag befarar också att jag skulle öka i vikt till följd av minskad motivation och motion. Som ni förstår skulle det vara en katastrof för mig.

Läs mer om förslaget på Attentions hemsida.

Det har varit en lugn dag i dag. Började den tidigt med att göra lite påskkort redan vid klockan sex när hundarna väckte mig. Sov sedan en stund och bakade sedan vårt nya favoritbröd. Ett grovt lingonbröd som jag senare ska lägga upp receptet på. Vi åkte en runda till Center Syd och jag fick äntligen handla lite nya pysselsaker på Panduro. Eller äntligen och äntligen. Det låter som om det var flera månader sedan jag handlade sedan. Jag beställde papper från nätet senast i morse :)

I kväll blir det soffläge framför teven. Vi börjar dagen lika lugnt som vi avslutar den.

Önskar er en skön kväll. Kramar
Anna

 Hem